Tiedote Etelän alueen juniorisarjoista ja aluemestaruusturnausten pelaamisesta 24-25
PuMa-Volley ryJulkaistu: 11.08.2024 10.01

Tiedote Etelän alueen juniorisarjoista ja aluemestaruusturnausten pelaamisesta 24-25

Sarjoihin ilmoittautumisen takarajat ovat seuraavat

  • D3vs3-sarjat 15.9.
  • D6vs6-sarja 3.10.
  • E-sarja 22.9.
  • DC-tsemppisarja 8.9.
  • Miesten ja naisten alue- ja paikallissarjat 15.9.

Sarjamaksut pysyvät ennallaan: Mini-ikäiset: D-ikäiset 90 € ja E-ikäiset 70 €. Aikuiset: Aluesarjat 260 € ja paikallissarjat 120 €. Paikallissarjoihin voi osallistua myös pelkästään syksyn tai kevään sarjaan. Silloin hinta on 80 €.

Ilmoittautuminen avautuu 15.8. ESLAn sarjoihin ilmoittautuminen tehdään Tulospalvelussa osoitteessa: https://tulospalvelu.lentopallo.fi/

C-A-ikäisten aluemestaruusturnauksiin osallistumisesta lähetetään kysely keväällä 2025. Finaaleihin osallistuvilta joukkueilta peritään 25 euron joukkuemaksu, jolla kustannetaan mitalien hankinta.

Sarjakohtaiset kuvaukset

E-ikäiset

E-junioreiden turnauspäivät ovat 5.10., 9.11., 30.11., 14.12., 11.1., 1.2., 15.3. sekä finaali/sijoitusturnaukset 5.4. Huomatkaa, että jos järjestävä seura ei pysty järjestämään turnausta lauantaina myös seuraava päivä sunnuntai voi olla turnauspäivä. E-AM- ja -Tiikeri-sarjan turnauksia pyritään järjestämään mahdollisuuksien mukaan eri päiville, jotta saman harjoitusryhmän valmentaja voisi osallistua tarvittaessa molempiin.

E-ikäiset pelaavat kolmella kenttäpelaajalla ja kiertovaihdolla. AM-sarja pelataan parin tasoturnauksen jälkeen mahdollisuuksien mukaan poolijärjestelmällä. E-Tiikerisarja pyritään järjestämään syksyllä alueellisina lohkoina ja lähtökohtaisestikin sekasarjana. Keväällä pelataan tyttö- ja poikajoukkueiden finaalit erillisinä, jos joukkuemäärät sen mahdollistavat. Joukkue määritellään finaalivaiheessa aina poikajoukkueeksi, jos siinä on kauden aikana pelannut vähintään yksi poikapelaaja.

AM-sarjaan nousuhaluista kysytään joukkueilta erikseen loppuvuodesta. E-AM-sarjoissa on vapaa syöttötapa, hihavastaanotto. Tiikerisarjassa pelataan syksy alakauttasyötöllä. Tiikeri-sarjassa on sallittu 2. kosketuksen koppi.

Etelän alueen E-ikäisten aluemestaruus- sekä Tiikeri-sarjan turnaukset sekä sijoituspelit pelataan 5.4.2025. Finaaleihin osallistuu lähtökohtaisesti kuusi joukkuetta, ellei koko sarjan joukkuemäärä edellytä toisenlaista jakoa. Yli-ikäisiä käyttävät joukkueet eivät voi osallistua finaaliturnaukseen vaan ne siirretään pelaamaan sijoituksista. Vaihtoehtoisesti mikäli joukkueita on sarjassa vähän, niin ei-yli-ikäistä käyttävät joukkueet nostetaan loppusijoitusta määrittäessä yli-ikäistä käyttävien joukkueiden edelle. Turnausjärjestelyjä tarjotaan joukkueille, jotka ovat sarjamenestyksen perusteella varmistaneet aikaisessa vaiheessa finaaliin pääsyn.

D-ikäiset

D-junioreiden turnauspäivät ovat 28.9., 26.10., 16.11., 7.12., 18.1., 8.2., 8.3., 29.3. ja finaali-/sijoitusturnaukset 12.4. Huomatkaa, että jos järjestävä seura ei pysty järjestämään turnausta lauantaina myös seuraava päivä sunnuntai voi olla turnauspäivä. D-AM- ja -Tiikeri-sarjan turnauksia pyritään järjestämään mahdollisuuksien mukaan eri päiville, jotta saman harjoitusryhmän valmentaja voisi osallistua tarvittaessa molempiin.

D-ikäiset pelaavat kolmella kenttäpelaajalla ja kiertovaihdolla. Syöttötapa on vapaa, vastaanotto tapahtuu hihakosketuksella tai alakautta pallon puolustuksella. AM-sarja pelataan tasoturnausten jälkeen poolijärjestelmällä. Tiikeri-sarja yhdistetään AM-poolijärjestelmään vuoden vaihteessa alapooleiksi, mikä tarkoittaa että Tiikerisarjoista voi nousta vielä ylempiin pooleihin mutta finaalivaiheessa Tiikeri-sarjaan ilmoittautuneet joukkueet pelaavat oman finaalin/omat sijoitusturnauksensa. Tyttöjen ja poikien sarjoja todennäköisesti yhdistetään varsinaisen sarjakauden aikana mutta keväällä finaalit pelataan erikseen. Sekajoukkueet pelaavat kevään finaalivaiheen poikien turnauksissa.

Liiton sääntöjen mukaan E- ja D-sarjoissa, myös AM-sarjoissa, saa pelata erää kohden yksi maksimissaan vuoden yli-ikäinen (D:ssa 2011 s) pelaaja. Edellytyksenä on, että pelaaja ei pelaa oman ikäistensä sarjaa. Yli-ikäisyys pitää merkata pöytäkirjaan. ESLA on säännöissä hiukan joustavampi: tavoitteena on, että yli-ikäiset pääsisivät kauden aikana mukaan omaan ikäryhmäänsä. ESLA sallii C-turnaukseen osallistuneen yli-ikäisen pelaajan jatkaa vielä D3vs3-sarjassakin mutta eettisenä ohjeena on, että jos pelaaja on pelannut kahdessa C-turnauksessa, hänen ei tulisi pelata enää D3vs3:a. Jos yli-ikäisiä käyttää finaalia edeltävässä turnauksessa, joukkue sijoitetaan pelaamaan alempaan sijoitusturnaukseen. Jos sarjan koko on niin pieni, että ei pelata alempaa sijoitusturnausta (poikien sarjat), niin ei yli-ikäisjoukkueet nostetaan loppusijoituksissa ohi yli-ikäisiä käyttäneiden joukkueiden.

Etelän alueen D-ikäisten aluemestaruusfinaali ja sijoitusturnaukset pelataan 12.4.2025. Finaaleihin osallistuu kuusi joukkuetta, ellei koko sarjan joukkuemäärä edellytä toisenlaista jakoa. Yli-ikäisiä käyttävät joukkueet eivät voi osallistua mitali- eivätkä sitä edeltävään turnaukseen, mikäli pyrkivät finaaliin. Yli-ikäisjoukkueet pelaavat alemmista sijoista. Turnausjärjestelyjä tarjotaan joukkueille, jotka ovat sarjamenestyksen perusteella varmistaneet aikaisessa vaiheessa finaaliin pääsyn.

D-ikäisten 6vs6 -sarja

D-ikäisten 6vs6 -sarja on ESLAn opetuksellinen sarja, jonka sääntöjä ei ole sellaisenaan määritelty liiton sarjasäännöissä vaan ne tarkennetaan tässä ja liitteen ohjeistuksessa. Opetuksellisuus tarkoittaa, että pelissä annetaan riittävästi aikaa valmentajalle paikkojen neuvomiseen ja aikalisien pitämiseen. Sarjassa noudatetaan D-pelisääntöjä verkkokorkeuden, D-syöttösäännön ja keskiviivan ylityssäännön osalta. Teknisessä palaverissa voidaan sopia myös lyhyempi syöttöraja, jota voi pelaajakohtaisesti käyttää, kun ilmoittaa asiasta tuomarille (kevään finaalissa sijat 1-6 on kuitenkin syötettävä takarajan takaa). Sarjaan voidaan ottaa uusia joukkueita kauden aikana mutta finaaliin pääseminen edellyttää aikaisempiin turnauksiin osallistumista eli näiden joukkueiden osalta 3.10. mennessä ilmoittautumista.

Suosittelemme osallistumista 6vs6 -sarjaan ison kentän peliä harjoittaville D-ikäisille harjoitusryhmille sekä ei C-sarjaan osallistuville aloittaville pelaajille. Joukkueita voidaan koota sekajoukkueina ja seurojen yhteistyönä, eikä pelaajille tarvitse tehdä kaksoisrekisteröintiä, kunhan pelipassin olemassaolo voidaan todeta. Joukkueessa saa olla aloittavia yli-ikäisiä 2011-10 syntyneitä pelaajia ja tarvittaessa myös kaksi C-sarjaan osallistuvaa aloittavaa pelaajaa. Sarjan tarkoituksena on mahdollistaa matalamman kynnyksen aloittaminen ja ison kentän pelin opettelu. Yli-ikäisiä ei voi käyttää finaaliturnauksessa pelattaessa sijoista 1-6. Jos joukkue käyttää yli-ikäisiä vielä finaalia edeltävässä turnauksessa, niin se sijoitetaan pelaamaan alempaan sijoitusturnaukseen. Turnauspäivät ovat 2.11., 14.12., 25.1., 22.3. ja finaali/sijoitusturnaukset 26.4.

Etelän alueen D-ikäisten 6vs6-aluemestaruusfinaali ja sijoitusturnaukset pelataan 26.4.2025. Finaaleihin osallistuu kuusi joukkuetta, ellei koko sarjan joukkuemäärä edellytä toisenlaista jakoa. Yli-ikäisiä pelaajia ei voi osallistua mitaliturnaukseen (1-6) vaan niitä käyttävien joukkueiden on osallistuttava sijoitusturnaukseen (7-). Turnausjärjestelyjä tarjotaan joukkueille, jotka ovat sarjamenestyksen perusteella varmistaneet aikaisessa vaiheessa finaaliin pääsyn.

DC-Tsemppisarja 4vs4

Seuroissa on koettu, että uusien harrastajien, erityisesti poikien, kehityksen tueksi tarvitaan lisää pelaamista. Joukkueiden kokoamisen haasteena normaalisarjoihin on vähäiset poikapelaajamäärät. ESLA perustaa kaudelle 2024-25 kehityspelaamisen sarjan, jossa ei pelata finaaleja tai ratkaista sijoituksia vaan pääpaino on kehittävässä pelaamisessa. Sarja pelataan 4vs4-joukkueilla noudattaen liiton sarjasääntöjen D4vs4-pelitapaa, verkkokorkeutta (200 cm) ja pelipalloa (pienempi). Jos pelaajia on enemmän, joukkueissa on mahdollisuus käyttää kiertovaihtoa.

Sarja on tarkoitettu uusille harrastajille mutta siihen saa osallistua erässä kerrallaan kaksi muissa sarjoissa pelaavaa kokeneempaa pelaaja ajatuksella, että heidän pelaaminen tukee aloittavien pelaamista. Joukkueisiin voi ilmoittaa seurasta vapaasti pelipassillisia pelaajia, jotka ovat 2010 s tai nuorempia, vaikka he siis pelaisivat muita sarjoja. Suositeltu pelaamisen malli on, että vuorollaan pari kokeneempaa pelaajaa, poikia tai tyttöjä, tulee pelaamaan turnauksia uudempien poikien kanssa, jotka eivät mahdollisesti saa peliaikaa C-sarjassa tai ovat uusia E-D-sarjoissa. Mukana olevat kokeneemmat pelaajat eivät olisi ratkaisijapelaajia peleissä, vaan he täydentäisivät lukumääräisesti joukkueita ja pelaisivat ns. tukevissa rooleissa, kuten passareina – tavoitteena on saada aikaan kolmen kosketuksen palloralleja. Sarjamuotona on alueelliset turnaukset, ei poolijärjestelmä. Sarjanhoitaja valitsee turnauksiin sopivan määrän joukkueita. Jos joukkueita on enemmän kuin 4, niin turnausjärjestäjä voi valita turnauksessa pelattavat pelit kuitenkin niin, että kaikilla on riittävästi pelejä. Seuralla on oikeus ilmoittaa, että johonkin turnaukseen ei tule joukkuetta, jos tämä tapahtuu riittävän ajoissa. Joukkueet eivät olisi kiinteitä vaan seurasta ja yli seurarajojenkin voi pöytäkirjaan merkata vaihtuvasti pelaajia.

Turnauspäivät ovat 21.9., 12.10., 9.11., 23.11., 11.1., 15.2., 15.3. ja 5.4. Sarja mahdollistaa syksyllä lisäpelaamisen mm. D-ikäisille ja alkaville C-ikäisille ja keväällä niille, jotka eivät pelaa C-sarjaa. Sarjamaksu on 40 e.

Sarjassa vaaditaan pelipassiksi vähintään harrastepassi. Harrastuspassin pystyy myöhemmin päivittämään kilpapassiksi, mikä oikeuttaa pelaamaan varsinaisia sarjoja.


C-A -aluemestaruuskilpailut ja niitä tarkentavat säännöt

Etelän alueen C-ikäisten aluemestaruusturnaus sekä sijoituspelit pelataan la 3.5.2025. ALUEMESTARUUS- TAI SIJOITUSTURNAUKSEEN OSALLISTUMINEN EDELLYTTÄÄ ILMOITTAUTUMISTA TI 8.4.2025 MENNESSÄ. Ilmoittautumislomake julkaistaan keväällä ESLA-sivustolla. Sijoista 1-6 pelaavat valtakunnallisen sarjan lopputulosten perusteella sijoittuneet, ei yli-ikäisiä käyttäneet, joukkueet. Sijoitusturnauksissa pelaavat seuraavaksi sijoittuneet. Turnausjärjestelyä tarjotaan 15.3. välierävaiheen perusteella finaalipaikan jo varmistaneille joukkueille, jotta finaaliturnausta varten ehditään varata hyvät salit. Jos jollakin seuralla on mahdollisuus järjestää tyttöjen ja poikien yhteinen finaalitapahtuma, tämä otetaan valinnassa huomioon. Yli-ikäisten pelaajien käyttö on sallittu sijoja 1-6 lukuunottamatta valtakunnallisen sarjan sääntöjen mukaisesti: Yli-ikäinen voi pelata vain, jos ei pelaa muuta sarjaa. Joukkuemäärästä riippuen poikien finaaliturnaus voi olla myös 4 tai 5 joukkueen finaali ja jos joukkueita ei ole sijoitusturnaukseen, niin silloin finaalissa voi olla yli-ikäinen mutta loppusijoituksissa ei-yli-ikäisillä pelaavat joukkueet nostetaan ohi yli-ikäisiä käyttävien joukkueiden.

Etelän alueen B-ikäisten aluemestaruusturnaus sekä sijoituspelit pelataan la 22.3.2025. ALUEMESTARUUS- TAI SIJOITUSTURNAUKSEEN OSALLISTUMINEN EDELLYTTÄÄ ILMOITTAUTUMISTA 11.2.2025 MENNESSÄ. Ilmoittautumislomake julkaistaan keväällä ESLA-sivustolla. Sijoista 1-6 pelaavat valtakunnallisen sarjan 18.2. poolikierroksen lopputulosten perusteella sijoittuneet ja ilmoittautuneet ensimmäiset ei-yli-ikäisiä käyttäneet kuusi joukkuetta. Sijoitusturnauksissa pelaavat seuraavaksi sijoittuneet. Finaalin turnausjärjestelyä tarjotaan 18.1. poolivaiheen perusteella finaalipaikan jo varmistaneille joukkueille, jotta finaaliturnausta varten ehditään varata hyvät salit. Yli-ikäisten pelaajien käyttö on sallittu sijoja 1-6 lukuunottamatta valtakunnallisen sarjan sääntöjen mukaisesti: Yli-ikäinen voi pelata vain, jos ei pelaa muuta sarjaa. Joukkuemäärästä riippuen poikien finaaliturnaus voi olla myös 4 tai 5 joukkueen finaali ja jos joukkueita ei ole tarpeeksi sijoitusturnaukseen, niin silloin finaalissa voi olla mukana yli-ikäinen mutta loppusijoituksissa ei-yli-ikäisillä pelaavat joukkueet nostetaan ohi yli-ikäisiä käyttävien joukkueiden.

Etelän alueen A-tyttöjen AM-turnaus pelataan 5.4. ALUEMESTARUUS- TAI SIJOITUSTURNAUKSEEN OSALLISTUMINEN EDELLYTTÄÄ ILMOITTAUTUMISTA TI 11.3.2025 MENNESSÄ. Ilmoittautumislomake julkaistaan keväällä ESLA-sivustolla. Poikien aluemestaruusturnauksia ei järjestetä.

Kaikki finaalipelit pelataan kahden voittoerän peleinä, vaikka turnauksessa on mukana enemmän kuin 4 joukkuetta (poik. mahdollinen kolmen joukkueen turnaus 3 erän peleinä).

Finaalien järjestäjiä valittaessa huomioidaan, että niitä järjestetään laajasti eri puolella aluetta kolmen vuoden aikajaksolla tarkasteltuna. Järjestäjävalintaa ohjaa C-B-ikäisissä aikaisemmassa sarjavaiheessa varmistettu menestys, ks. kuvaukset edellä. Lisäksi vaikuttaa järjestettyjen turnausten määrä sekä saliolosuhteet, erityisesti jos finaalissa on mukana kuusi joukkuetta.

Loukkaantumistapauksessa sallitaan kaikissa sarjoissa yhden vajaalla pelaaminen turnauksen loppuun.

Matkatasauksia käytetään C-A-AM- ja sijoitusturnauksissa. Matkatasausta ei käytettä E-D-turnauksissa. Pitkämatkalaisseuralla on mahdollisuus hakea matkustustukea ESLA:lta kauden päättyessä, jos matkustuskulut ESLA-turnauksissa ovat kasvaneet kohtuuttomiksi.


F-ikäiset

Lentopalloliitto organisoi F-junioreiden toiminnan. Lentopalloliitto järjestää sarja-Infon Teams-palaverina, jossa kerrotaan mm. säännöt, sarjajärjestelmä, toimintatavat mm. ilmoittautuminen, jne.

Lisätiedot: Kilpailuryhmä